Forum

Zalman Z3 Plus  

  RSS

grifos
(@grifos)
Plutonowy Battlefield Veteran
Dołączył: 7 miesięcy temu
Posty: 126
15/06/2019 3:47 pm  

Mam obudowę Zalman Z3 Plus [Biała] i mam problem z przednim panelem usb. Są 2 party usb 2 i jeden usb3 . Dość często przy podłączeniu drukarki pod środkowy port mam zwarcie .Raz zresetowało mi komputer. 2 port usb 2 nie dział prawidłowo. a z USB 3 to jest róznie. Np nowe słuchawki pod nim nie działają, dysk toshiby 1t też nie balanga [chociaż wspiera usb3]. Płyta AsRock H81m.


OdpowiedzCytat
nightcom
(@nightcom)
Chorąży Battlefield Veteran
Dołączył: 6 miesięcy temu
Posty: 279
15/06/2019 3:56 pm  

a jaka plyte główna masz? i jaki zasilacz? sprawdź też czy nie ma gdzieś przetarcia na kablu od front panelu do płyty głównej


OdpowiedzCytat
grifos
(@grifos)
Plutonowy Battlefield Veteran
Dołączył: 7 miesięcy temu
Posty: 126
15/06/2019 4:03 pm  

Płyta AsRock h81m zasilacz corsair cx600 [Chyba;)]  nie sądze żeby było przetarcie . Obudowę kopiłem nówkę. I z tego co pamiętam wszystko było ok z nią.


OdpowiedzCytat
nightcom
(@nightcom)
Chorąży Battlefield Veteran
Dołączył: 6 miesięcy temu
Posty: 279
15/06/2019 5:09 pm  

jedyne co przychodzi mi do glowy na teraz to w Bios ustawienia USB, sprawdź czy masz jakieś ustawienia związane z Front Panel i tam może coś pogrzeb no i oczywiście sprawdź czy nie masz starego BIOS i w razie czego zaktualizuj


OdpowiedzCytat
grifos
(@grifos)
Plutonowy Battlefield Veteran
Dołączył: 7 miesięcy temu
Posty: 126
16/06/2019 1:27 pm  

wczoraj sprawdziłem bios i wszystko dobrze jest ustawione,. bios najnowszy. Dziś czyściłem całe pudło , kabel w porządku.


OdpowiedzCytat
nightcom
(@nightcom)
Chorąży Battlefield Veteran
Dołączył: 6 miesięcy temu
Posty: 279
16/06/2019 1:39 pm  

a sterowniki rozumiem ze strony od producenta plyty sciagniete i zainstalowane? W "Device Manager" nie ma wykrzykników? I problem istnieje z różnymi urządzeniami zewnętrznymi? Urządzenia sprawdzane na np. back panel albo inny PC?


OdpowiedzCytat
grifos
(@grifos)
Plutonowy Battlefield Veteran
Dołączył: 7 miesięcy temu
Posty: 126
16/06/2019 3:12 pm  

wszystko sprawne. np jak podłącze najpierw drukarkę przez usb , a potem podłączę zasilanie drukarki to nic się nie dzieje.


OdpowiedzCytat
nightcom
(@nightcom)
Chorąży Battlefield Veteran
Dołączył: 6 miesięcy temu
Posty: 279
18/06/2019 10:33 pm  

ale to sie dzieje tylko z drukarka? tylko urządzenia z zewnętrznym zasilaniem sprawiają problem?


OdpowiedzCytat
grifos
(@grifos)
Plutonowy Battlefield Veteran
Dołączył: 7 miesięcy temu
Posty: 126
19/06/2019 5:47 am  

i tak i nie. jak pisałem wyżej. słuchawki działają dobrze tylko w jednym porcie


OdpowiedzCytat
nightcom
(@nightcom)
Chorąży Battlefield Veteran
Dołączył: 6 miesięcy temu
Posty: 279
19/06/2019 7:34 pm  

jak masz chęć to możesz sprawdzić bawiąc się multimetrem, sprawdź USB oraz może zasilanie PSU, także masa może coś nie teges i jakieś przebicie jest. Sprawdź jak chcesz na działającym sprzęcie i obserwując napięcie/obciążenie podłącz urządzenie które sprawia problem....

rozumiem że słuchawki, drukarka itp sprawdzone na innym sprzęcie i bangla bez problemów?


OdpowiedzCytat